Baket - Vörtbröd

 
Det blev ett jätte lyckat bröd men lite för mycket vörtsmak för min del, så nästa gång kommer jag att mixa på vörtmixen.
 
Receptet
Antal portioner: 12
Färdigt på: 3h 10 min
 
Ingredienser:

500 g vatten 
40 g jäst 
150 g vört (finns i mataffärer) 
550 g siktmjöl 
650 g vetemjöl 
50 g smör 
125 g mörk brun sirap 
5 g pomerans 
5 g hela nejlikor 
5 g hel kardemumma 
5 g malen kanel 
3 g riven ingefära 
20 g salt 

Gör så här:

1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt) och smula ner jästen. Rör med träslev tills jästen lösts upp och häll därefter i vattnet i en matberedare tillsammans med vörten.

2. Tillsätt hälften av siktmjölet och två tredjedelar av vetemjöl och låt matberedaren gå i 5 minuter. Svep sedan över en duk över beredaren och ställ för att jäsa i 60 minuter. Mortla under tiden kardeumman och nejlikorna.

3. Blanda ner övriga ingredienser i matberedaren. Håll ett öga på degen när mjölet tillsätts, ibland behöver man nämligen inte använda sig av allt mjöl. Blanda i ca 8 minuter. Låt vila i 40 minuter under duk.

4. Ta upp degen, knåda ordentligt och dela den i tre bitar. Arbeta ut varje bit till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa i cirka 40 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.

5. Ställ in en djup plåt i botten av ugnen med några matskedar vatten i. Ställ in plåten med limporna och sänk därefter värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



Follow on Bloglovin