Bröd på jäsning

 
Bakar Lingonbröd, den står just nu på jäsning sen ska den in i ugnen och gräddas.
 
Hoppas på ett gott kvällsmats bröd, hade bara ett recept på ingredienser, inga hänvisningar på hur man skulle göra, vad gäller gäsning, ungstemperatur eller tider så vi får se hur det går.
Alltid kul med en liten utmaning!

Dagar som gått

Helgen gick fort särskilt när hela helgen nästan var uppbokad och nu är det redan tisdag, tiden går fort ibland. 
Helgen bestod av städning, babyshower, shopping och träning nu satsar jag på att plugga massa i veckan.
 
Städning, hade tänkt att städa innan helgen kom men praktiken satte stopp för det, det va inte så motiverande att ställa sig och städa när man kom hem på kvällen. Men det var fort avklarat på lördag förmiddag. 
 
Babyshower, en kompis ska ha barn snart så vi hade babyshower hos mig på lördag kväll. Det blev god mat och smaskig tårta. Lite blandade lekar, där jag kom på 3:e plats och sen var det presentuppning. Blev även lite mello som stod på i bakgrunden.
 
Shopping, följde med syrran på en liten shoppingrunda på söndag förmiddag. Vi hittade lite blandat smått och gott. För mig blev det en vårjacka och ett par tygskor med klack. längtar tills man kan ta på sig jackan men än så länge är det lite väl kallt.
 
Träning, på söndagskvällen blev det sen ett spinningpass. Alltid skönt att träna lite, igår blev det även ett center pass och muskelpass. Muskelpasset var riktigt kul men jag behöver verkligen träna på min kordinationsförmåga som är lika med 0. Använda armar och ben samtidigt som man följer musiken i uppvärmningen va inte lätt! Men sen gick det mycket bättre så idag har man lite skön träningsverk.
 
Dags att plugga!

Mjukstart på praktiken

I torsdags och fredags har jag mjukstartat min praktik, har varit otroligt kul!
Nu känns det att jag hittat rätt och har kommit in på en bra skola. Allt är så organiserat, det är lätt att hänga med, många elever och kreativitet på hög nivå. Här kommer jag att trivas. Nu ska jag inte dit på tre veckor, men sen blir det lite mer intensivt. Gick till och med bra att pendla det var inte så farligt att gå upp i ottan om man gick och la sig i tid.
 
 

Att förädla information till kunskap

Tänk att det kan vara så ansträngande att bara läsa, man får verkligen tvinga sig själv att stanna kvar och läsa en stund till. Läser jag si o så många sidor till så får jag göra något annat en stund... har skapat ett litet belöningssystem här hemma, frågan är bara funkar det? Svaret är si sådär, jag skjuter gärna upp och justerar lite allteftersom timmarna rinner i väg och på slutet av dagen har man alltid lite dåligt samvete, jag skulle ju ha kommit längre!
Att förädla information till kunskap är det jag läser just nu, både lite intressant och långtradigt att läsa. Men idag ska jag läsa klart E-boken! Det är mitt mål som det varit de senaste dagarna också... hmm 100 sidor kvar så det ska jag väl klara. 
 
Praktik, jag ska börja min praktik nu på torsdag på en ny gymnasieskola. Nervöst och spännande! Kommer bli långa dagar börjar 7.45 och slutar 15.30, lagom dag kan man tycka men lägg till att jag ska pendla ca två timmar dit och två timmar hem på det, alltså gå upp halv 5 på morgonen. Kan bli lite kämpigt men det fixar jag. Ser fram emot praktiken!
Ne nu är det dags att fortsätta läsa nästa uppehåll lunch, sen spinning.
 
 

Längtan efter ett brev

Ett brev med hopp.
Jag vill att våran kallelse ska komma nu, orkar snart inte vänta längre. Om lite mindre än tre vecor har vi väntat i två månader på brevet, och vårdgarantin säger att vi ska få komma in inom tre månader. Skulle inte förvåna mig om det blir sommaruppehåll sen när vi väl har kommit in.
 
Hur står man ut med all väntan?
 
Varje månad bygger man upp sånt hopp med tankar som denna månaden kanske det går, för att sen få en sådan besvikelse då tårarna bara rinner och man vill gräva ner sig under ett täcke och aldrig komma fram igen. Hoppet just nu är IVF men man kan inget annat än att hoppas att det kanske går denna månaden särskilt nu efter operationen.
Det är så många runt omkring som är gravida, nyss fått barn, och har flera barn. Under tiden som man själv försöker finns det de som redan hunnit med att få två barn... Det är då man kan känna en sådan orättvisa, avundsjuka och man kan bli så otroligt ledsen. Varför kan inte vi, när blir det våran tid? eller kommer det bli våran tid? På ett eller annat sätt kommer det att bli vår tid och på vilket sätt det än blir kommer det bli ett barn som är älskat.
 
 
En söt liten tuss som min sambo suckade för att jag tog kort på, men visst är den söt? Jag har verkligen tur som har hittat en sådan underbara sambo som står ut med mig, och på lördag 23/2 firar vi fyra års förlovning.
 

Doften av nybakt bröd

 
Detta är nog det godaste brödet jag bakat, har gjort det i flera omgångar det senaste och det är superenkelt.
Hittade receptet här: http://paindemartin.blogspot.se/2009/12/god-jullovsfrukost.html. Förutom det som står i receptet har jag bytt ut lite av rågsikten och hällt i lite grovt rågmjöl och pumpakärnor både i smeten och som dekor på brödet.  

ENKLASTE FRUKOSTBULLEN, 8–10 små bröd

På kvällen
4 dl (400 g) vatten
2 tsk (10 g) jäst
9 dl (540 g) rågsikt
1 ½ tsk (10 g) salt
1 msk (25 g) honung

Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du behöver bara röra tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast och ställ den i kylen över natten.

På morgonen
Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ungefär 10 cm bred och sisådär 40 cm lång. Vik sedan ihop den på längden så att den blir cirka 5 x 40 cm, det är inte så noga. Pensla på lite vatten, strö på solrosfrön och sist lite mjöl. Sätt nu på ugnen på 275 grader (eller så varmt det går) och låt degen vila medan ugnen blir riktigt varm, ungefär 30 minuter kan vara lagom. Låt en plåt stå i ugnen under tiden.

Ta ut plåten ur ugnen och ställ den på spisen eller på några grytunderlägg. Dela degen i små bitar med en bakspade (har man ingen går en stekspade eller osthyvel alldeles urmärkt) och lägg degkluttarna på den heta plåten. Eftersom plåten är varm kommer bröden inte fastna, men om man vill kan man förstås lägga ett bakplåtspapper emellan.

Och så skjuts in i ugnen! Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med färg på ovan- och undersidan. Mina stod inne en kvart ungefär. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.


Visset och vackert

 
 
Landskapet är täckt av snö men på flera ställen kan man hitta små godheter, alla årstider har ju sin charm och även dess växtligheter. Jag tycker det är vackert med frusna vissnade växter. De har levt, haft ett annat utseende, en annan färg, ståtlighet och nu under vintern nästan vittrat bort och fått en annan charm.
 
Det har blivit lite vinter promenader det senaste och kameran har fått följa med vilket har resulterat till ett gäng nya bilder som ligger i en fil på datort och väntar på att gås i genom, men det får bli en annan dag.
Har fått ett gammalt kamerastativ i helgen, har testat den lite här hemma i lägenheten men längtar till våren och sommaren när den verkligen ska få komma ut och testas i sommarängar, vackra utsikter, vattenfall och allt annat man kan tänkas fota.
 

Dagarna bara försvinner

Det har gått många dagar sen jag skrev sist och dagarna har bara försvunnit och inte har man gjort nått vettigt heller. Har nästan lite dåligt samvete för att man bara gottat sig och haft lite lediga dagar när man egentligen kanske skulle behöva plugga lite. 
Men en liten resumé på vad jag sysslat med kommer här i alla fall. Det har blivit mycket träning, varit i skolan, fixat och grejat hemma, varit en sväng till ikea, firat alla <3 dag med min älskling och imorrn tar vi en tripp till svärföräldrarna ute på ön, tar nog med mig kameran och hoppas på lite härligt väder så man kan ta sig en trevlig promenad där ute.
 

Solnedgång

 
Visst är det fint med solnedgångar? Bilderna är tagna förra sommaren från våra små camping tripper.
Tänk när man kan sitta ute sent på kvällarna igen och det är sådär varmt och härligt, ta ett kvällsbad och njuta av sommaren.

London

Fick en golv tavla av min sambo för länge länge sen...eller ja det är massa tavlor i en ram. Denna ramen har stått halvtom ända sen jag fick den men nu äntligen satte jag mig ner och valde bilder, redigerade bilder, skrev ut dem och fyllde upp tavaln. Det tog några timmar men bra blev det! Temat blev semester, och vilka härliga minnen som kom tillbaka när man kikade igenom alla dessa bilder. Underbart!
 
Här är några bilder som jag fyllde tavlan med från London resan.

Tumblr

Följ mig på tumblr, har verkligen fastnat för det. Är så inspirerande att kika in allt, finns så otroligt mycket och i alla genrer. 

Frost

 
Det är så otroligt fint när det är frost ute, alla träd, grenar och mark är glittrande vita. När det är vinter ska det vara vinter med snö, kyla och frost. Just nu är vädret bara trist gråmulet och snöblandat regn. Är för övrigt väldigt sugen på att skaffa ett nytt objektiv med större bländar antal men även en med längre bränvidd. Kostr ju dock lite och som student får det nog vänta lite. Till dess är det bara att jobba och öva på det man har för bättre vill man ju bli. 

Love, Hope, Risk...

"To love is to risk not being loved in return. To hope is to risk pain. To try is to risk failure, but risk must be taken because the greatest hazard in life is to risk nothing.”


Down days...

Har kommit in i en depp period...har för mycket tankar i huvudet och tårarna är hela tiden nära. Försöker distrahera mig, går sådär, behöver plugga men har ingen ork för de just nu, vill pyssla, baka, vara ute i fint väder, vill göra allt annat än att plugga just nu. Träning är en bra distration i alla fall, man rensar tankarna och mår alltid bättre efter ett bra träningspass, och min sambo lyckas alltid få mig på lite bättre humör, så jag ska nog ta mig ur den här perioden.
De här vintermånaderna är alltid lite deppiga, vill ha vår! Längtar tills det börjar bli grönt ute igen.
 




Follow on Bloglovin