Nytt år nya möjligheter!

Snart är detta året slut och år 2013 närmar sig. Det har varit ett kämpigt år men det känns som det börjar bli ljusare tider.  Mycket har hunnits med under året, jag har börjat plugga på halvtid, börjat träna på gym, blivit moster, köpt ny kamera och börjat fota och retuchera mer.... sen kämpar jag och Christian på och hoppas att behandlingen snart drar igång eller att vi lyckas själva nu efter min operation.
Många drömmar finns om nästa år, ett nytt år med nya möjligheter!
 
GOTT NYTT ÅR!

Bästa julklappen

Julen försvann fort och nu är det bara två dagar kvar till nyårsafton. Det blev en mysig jul ute på ön med sambons släkt men inte så mycket vilande han man med. Häktigt som vanligt när det är många man ska träffa under jul och det händer saker hela tiden, så så mycket vila brukar julen inte innebära för mig i alla fall, särskilt inte när man jobbar till dagen innan julafton och samtidigt försöker plugga, och sen direkt efter jul är det dags att ladda om till nyår och producera massa nytt till försäljning på jobbet.
Men julen är alltid mysig och i år blev det en vit, snöig och kall jul precis som det ska vara.
 
Men den bästa julklappen låg i brevlådan när vi kom hem på juldags kvällen, ett brev från sjukhuset. Provsvaren var klara på cystan, den var godartad och inga konstigheter med den vad jag kunde utläsa i det korta brevet, och detta innebär att våra papper med remissen till GBG bör vara iväg skickade.
Hoppas på kort väntetid!
 

Baket - Vörtbröd

 
Det blev ett jätte lyckat bröd men lite för mycket vörtsmak för min del, så nästa gång kommer jag att mixa på vörtmixen.
 
Receptet
Antal portioner: 12
Färdigt på: 3h 10 min
 
Ingredienser:

500 g vatten 
40 g jäst 
150 g vört (finns i mataffärer) 
550 g siktmjöl 
650 g vetemjöl 
50 g smör 
125 g mörk brun sirap 
5 g pomerans 
5 g hela nejlikor 
5 g hel kardemumma 
5 g malen kanel 
3 g riven ingefära 
20 g salt 

Gör så här:

1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt) och smula ner jästen. Rör med träslev tills jästen lösts upp och häll därefter i vattnet i en matberedare tillsammans med vörten.

2. Tillsätt hälften av siktmjölet och två tredjedelar av vetemjöl och låt matberedaren gå i 5 minuter. Svep sedan över en duk över beredaren och ställ för att jäsa i 60 minuter. Mortla under tiden kardeumman och nejlikorna.

3. Blanda ner övriga ingredienser i matberedaren. Håll ett öga på degen när mjölet tillsätts, ibland behöver man nämligen inte använda sig av allt mjöl. Blanda i ca 8 minuter. Låt vila i 40 minuter under duk.

4. Ta upp degen, knåda ordentligt och dela den i tre bitar. Arbeta ut varje bit till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa i cirka 40 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.

5. Ställ in en djup plåt i botten av ugnen med några matskedar vatten i. Ställ in plåten med limporna och sänk därefter värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör.

 

 


Vörtbröd

Den tredje julskinkan är gjord, det kan tänkas ganska mycket men det är ju så gott! Så nu har jag letat fram ett recept på vörtbröd av kocken Johan Sörbergrecept.nu
Planen är att jag ska försöka hinna med att göra limporna sen, lägger ut bilder och hela receptet senare.
 
Hoppas de kommer blir goda! 
 

En vecka senare...

Nu har det gått en hel vecka efter operationen, och jag har återhämtat mig bra.
Ingen infektion har kommit och igår jag var ute på en promenad på gymmet.
Efter att ha sovit i nästan 3 dygn och gått från säng till soffa i flera dagar tog jag min promenad. Det märktes att det var länge sen jag var uppe, och vilken ryggvärk jag fick sen på kvällen efter mina 5km på bandet. Har ju gått så ihopkurad och det var väl nästan första gången jag gick helt rak så det blev väl nån överansträngning men nu känner jag inget.
På torsdag är jag tillbaka på jobbet igen, och med jobb innebär det julrusch. Kommer knappt att vara ledig något fram till efter nyår så nu har jag 2 dagar med studier först, har lite att ta igen nu kan man säga. Vi har inte heller något jullov så jag håller på att förbereda hemtentan som kommer i januari och läser massa litteratur.
 

Hemma dag 2

Nu har det gått 2 dagar sen operationen. Jag har redan blivit mycket piggare, antagligen för att tabletterna jag fick med hem är slut så nu tar jag vanliga alvedon. Magen är inte riktigt lika svullen och har inte heller lika ont, tar mig runt här hemma nästan helt utan problem, men det är jobbigt att vara uppe och gå allt för länge.
 
 
Trots att jag redan känner mig bättre är jag orolig för infektion. Min operationsläkare sa åt mig att ta bort förbandena när jag var hemma för att det skulle läka bättre så det gjorde jag trots att det det stod i mina papper att de skulle vara kvar i upp till 10dagar. Dagen efter ringde en sjuksköterska från dagkirurgen för att höra hur det var med mig och hur allt gick, och om förbanden var kvar. Då hade jag redan tagit bort dem vilket visade sig att jag inte skulle ha gjort. Risken för infektion ökar om man tar bort dem! Känns lovande tycker jag och min syster som är sjuksköterska sa åt mig, gör inget utan att fråga mig först nästa gång. Men hon tyckte det såg bra ut i alla fall. Men man kan ju inget annat bli än att bli orolig när jag tog bort dem så fort efter operationen.
 
Läkare och operationsläkare är bra på vad de ska göra men sjuksköterskor kan allt annat, det är dem som tar hand om patienterna, sköter förband och kollar så att läkarna "sköter sig". (kommentar från min syster)
Alltså rådfråga alltid en sjuksköterska.
 
Annars tycker jag att det var helt underbar personal som hjälpte mig och var med under operationen. Så snälla och de berättade precis vad som skulle hända och varför de gjorde vissa saker. Man var inte alls orolig och kände att man var i goda händer hela tiden.
 
 
 

Hemma igen...

Då är man hemma igen efter operationen. Har sovit nästan konstant sedan jag vaknade från operationen i tisdags lunch. Så det är tur att man har en så snäll och omtänksam sambo som hjälper mig massa när jag hat ont. Men jag gör framsteg, jag har tagit mig upp ur sängen själv en gång! 
Operationen gick bra annars, de slapp öppna buken och fick ut cystan på äggstcoken. De gjorde fyra hål i magen varav ett lite större. Magen är jätte svullen och öm, så det är svårt att resa sig upp från liggande ställning och överlag jobbigt att anstränga sig. Tänk vad mycket man använder magen egentligen, som blir en plåga att anstränga när man har ont. 
 
Så här såg jag ut när jag kom hem igår jätte svullen!
 
 
 

Operationsdagen närmar sig

NERVÖS!
Jag är nervös, det är strax dags för operation eller ja några timmar är det ju kvar i alla fall. Fastan har jag påbörjat, duschat mig ren med descutan, läs all information och packat min lilla väska för att förbereda mig på att eventuellt stanna över natt.
I morgon bitti bär det i alla fall av till KSS, frågan är vem av oss det är värst för, mig eller sambon? Jag sover ju i alla fall under operationen men christian får sitta hemma o vänta på att jag ringer och säger att jag vill bli hämtad.
Undra hur man kommer må efteråt? det väntas att se.
 
Nu är det dags att få lite sömn.

Puss...

Det har pysslats en hel del inför julen, så nu är det riktigt mysigt här hemma även julbaket har påbörjats.
Här kommer en bild från en av mina pyssel kvällar.
Tanken bakom min dekoration är att det skulle bli en Puss dekoration med mistel, men så blev det inte riktigt vi hade ingen mistel så det blev några små kvistar lagerblad som grönt i stället. Men pussas kan man göra ändå.
 
 
 
Material:
Pilboll
Ullband
Buljongtråd
garn
band
nålar
lagerbladskvistar
grenar & kottar (idegranskvist)
god jul skylt
 
 
Metod:
Använd pilbollen som grund och linda fast ullbandet med buljongtråden så att bollen täcks helt av ullbandet. Linda fast idegranskvistarna, lagerblads kvistarna med garnet och knyt fast med fästet i botten på bollen.
Knyt även fast banden på samma sätt som garnet och låt banden hänga ned en bit från bollen. Om man vill ha fler band som hänger ner går det bra att fästa med en dekorativ nål, fäst även god jul skylten med en nål.
Fästet gör du enklast genom att knyta fast ett band eller garn på bollen och välj längd på bandet efter vart det ska hänga.
 
Lycka till!
 
 
 
 

Advent & vinterväder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det snöade konstant i nästan ett dygn här hos oss, så nu ligger det ett tjockt täcke av snö på backen och temperaturen har gått ner till ca -12°. Vinden är riktigt frisk och det är ett härligt vinterväder!
Så i helgen har jag och Christian passat att vara ute i det härliga vintervädret och tagit lite härliga vinterbilder. Vi har myst i första advent, varit på dop, tittat på tomteparaden nere i staden, bakat lussekatter och lite julgodis i helgen. Det har helt enkelt varit en toppen helg!
 




Follow on Bloglovin